Шоколадов чийзкейк
продукти:
основа:
300 гр смлени бисквити,
125 гр меко масло,
крем:
500 гр маскарпоне,
100 гр черен шоколад,
3 яйца,
50 гр пудра захар,
200 гр заквасена сметана,
глазура:
50 гр шоколад,
3-4 с.л сметана,
1 ч.л мед,
2 с.л вода
основа:
В тортена форма ( със свалящи се стени) се поставя хартия за печене на дъното.
Продуктите се омесват добре и пристискайки оформяме блат с лек борд отсрани.
крем:
Разтапя се на водна баня шоколада.
Маскарпонето се разбива на гладък крем заедно с пудрата захар.
Ако не ви е достатъчно сладко, може да добавите още захар. Имайте предвид това и какъв шоколад ще ползвате. Моят е с 50% какао.
Добавя се шоколада и след това 1 по 1 яйцата.
Всичко става при непрекъснато бъркане.
Накрая се прибавя и заквасената сметана.
Изсипва се всичко във формата и се пече в предварително загрята на 170'С фурна за около 50-60 мин.
Центъра трябва да остане леко течен.
Не се притеснявайте, при напълното изстиване на чийзкейка се стяга.
глазура:
Шоколада заедно със сметаната се загряват за малко в микровълновата.
Разбърква се хубаво до напълното му разтапяне и се добавя меда и водата.
Глазурата се излива върху изстиналия чийзкейк.
Оставя се още за около час в хладилника и е готов за консумация.
изт. Вики
Много ми хареса десертът!Поздравления,Насе!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Миленка :)
ИзтриванеХубава неделя ти желая
Еха, това си е направо шоколадова бомба. Чудесен десерт.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Мерси, Гери :)
ИзтриванеХубава неделя
Всичко с шоколад няма как да не е вкусно :) Поздрави!
ОтговорИзтриванеГаби, и аз съм на това мнение :) Всичко що е шоколад няма как да не ми хареса
ИзтриванеОще едно шоколадово изкушение!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубави почивни дни!
Тили, тачим много шоколада в нашата къща :)
ИзтриванеХубава неделя
Прелестен е. Едно парченце за мен!
ОтговорИзтриванеРазбира се, може и две даже :)
ИзтриванеМного вкусен чийзкейк. Обожавам чийзкейкове, особено шоколадови :) Само искам да попитам защо слагаш мед и вода в глазурата? Досега винаги съм правила глазура само от сметана и шоколад.
ОтговорИзтриванеАни, видях тази рецептата в един чужд сайт и след като пробвах стигнах до извода, че : Първо, при глазурата от сметана и шоколад след като засъхне губи блясъка си, а като се добави мед не е така, и второ шоколада е доста и ако ползваш черен нагарча,а с меда се подслажда.
ИзтриванеИ понеже сметаната е много малко и става доста гъсто се добавя малко вода за да се втечни и по-лесно да се разлее върху сладкиша.Мислих си да го направя с повече сметана, но май заради нея губи бляска си ганаша (не съм сигурна )
Уникален чийз,Насе!Веднага ми влезе в сърцето!От сума време го отлагам и аз,но то кое по-първо.....насладих се поне виртуално на твоя!Прегръдка!
ОтговорИзтриванеМерси, Роси! Пробвай го непременно скоро :)
ИзтриванеПрегръдки и за теб