Шоколадов тарт с банани

17:00 nas 7 Comments




продукти:
за масленото тесто
125 гр масло, 
60 гр пудра захар, 
1 яйце, 
220 гр брашно (или 250гр ако не добавяме ядки), 
50 гр смлени ядки( бадеми, орехи.... ), 
щипка сода
за пълнежа
250 мл течна сметана за готвене, 
3 жълтъка, 
2 с.л захар, 
1 ванилия, 
около 400 гр течен шоколад, 
1 с. л масло, 
3-4 банана, 
2 с.л ром, 
за глазурата
50 гр черен шоколад, 
3 с.л течна сметана, 
1 с.л мед, 
1-2 с.л вода

приготвяне:
за кората
С миксер се разбива мекото масло, като постепенно се добавят захарта, яйцето, брашното с ядките и содата.
Тестото се увива във фолио и се оставя да стегне в хладилника за около 30 мин.
Готовото тесто се разточва на средно тънка кора и се поставя в тарт формата, която предварително е намазнена и набрашнена.
Набожда се на няколко места с вилица и се покрива с хартия за печене върху която се изсипва боб, за да не се надува много.
Поставя се в загрята на 190'С фурна за около 15 мин, след което се маха хартията с боба и се запича още малко.
Изважда се и се оставя да изстине напълно.
През това време се започва с пълнежа.
Бананите се режат на не много тънки парченца. Заливат се с рома и се оставят за малко да се ароматизират.
В същото време сметаната се кипва на котлона.
Жълтъците се разбиват със захарта и ванилията.
Добавя се на тънка струя  сметаната като се бърка непрекъснато.
Връща се на котлона за няколко минути докато се сгъсти.
Горещия крем се излива върху течният шоколад и започва леко да се разбърква до пълното му разтапяне и усвояване с крема.
Оставя се леко да се охлади.

Следва сглобяване.
Бананите се нареждат плътно един до друг на дъното на изпечения тарт.
Отгоре се излива крема.
Оставя се в хладилника за около 1 час.
След това се залива с глазурата, който се приготвя по следния начин:
Шоколада и сметаната се смесват в купичка.
Загряват се  в микровълнова за малко ( токато започне да се топи шоколада).
Разбърква се до хомогенна смес.
Добавя се меда и 1-2 с.л вода.
Усвояват се всички продукти хубаво и се полива тарта.
Оставя се за още малко в хладилника и е готово за консумация.

Долу в източника има и клипче на процеса на правене ( ако някой не ме е разбрал ;) ) 


изт: Dulce Delight

7 коментара:

  1. Прекрасен и много шоколадов!

    ОтговорИзтриване
  2. Браво, много ми харесва. От доста време съм запланувала да приготвя шоколадова тарта, но само до едни много бързи и мънички модификации на мини тарти успях досега да спретна. Все си казвам, че когато имам повече време, тогава ще спретна някое тарте, но само с казването си оставам :)
    Разкошно предложение и изпълнение!

    ОтговорИзтриване
  3. Еха, не бих отказала 2-3 парченца от това шоколадово вълшебство! Несъмнено вкусна рецепта :) Хубава нова седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
  4. Изглежда прелестно тази шоколадова тарта. Да ви е много сладко консумирането й. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Мммм,чудничко,умирам си за такива кремести десерти,Насе!
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесно предложение, Насе! Отива в списъка на желаните неща :) Много хубави и апетитни снимки! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Много много благодаря на всички Ви.
    Тази тарта се оказа прекалено шоколадова и за най-големите шокоманияци, едва я изядохме :)

    ОтговорИзтриване