Шоколадов тарт с банани
продукти:
за масленото тесто
125 гр масло,
60 гр пудра захар,
1 яйце,
220 гр брашно (или 250гр ако не добавяме ядки),
50 гр смлени ядки( бадеми, орехи.... ),
щипка сода
за пълнежа
250 мл течна сметана за готвене,
3 жълтъка,
2 с.л захар,
1 ванилия,
около 400 гр течен шоколад,
1 с. л масло,
3-4 банана,
2 с.л ром,
за глазурата
50 гр черен шоколад,
3 с.л течна сметана,
1 с.л мед,
1-2 с.л вода
приготвяне:
за кората
С миксер се разбива мекото масло, като постепенно се добавят захарта, яйцето, брашното с ядките и содата.
Тестото се увива във фолио и се оставя да стегне в хладилника за около 30 мин.Готовото тесто се разточва на средно тънка кора и се поставя в тарт формата, която предварително е намазнена и набрашнена.
Набожда се на няколко места с вилица и се покрива с хартия за печене върху която се изсипва боб, за да не се надува много.
Поставя се в загрята на 190'С фурна за около 15 мин, след което се маха хартията с боба и се запича още малко.
Изважда се и се оставя да изстине напълно.
През това време се започва с пълнежа.
Бананите се режат на не много тънки парченца. Заливат се с рома и се оставят за малко да се ароматизират.
В същото време сметаната се кипва на котлона.
Жълтъците се разбиват със захарта и ванилията.
Добавя се на тънка струя сметаната като се бърка непрекъснато.
Връща се на котлона за няколко минути докато се сгъсти.
Горещия крем се излива върху течният шоколад и започва леко да се разбърква до пълното му разтапяне и усвояване с крема.
Оставя се леко да се охлади.
Следва сглобяване.
Бананите се нареждат плътно един до друг на дъното на изпечения тарт.
Отгоре се излива крема.
Оставя се в хладилника за около 1 час.
След това се залива с глазурата, който се приготвя по следния начин:
Шоколада и сметаната се смесват в купичка.
Загряват се в микровълнова за малко ( токато започне да се топи шоколада).
Разбърква се до хомогенна смес.
Добавя се меда и 1-2 с.л вода.
Усвояват се всички продукти хубаво и се полива тарта.
Оставя се за още малко в хладилника и е готово за консумация.
Долу в източника има и клипче на процеса на правене ( ако някой не ме е разбрал ;) )
Прекрасен и много шоколадов!
ОтговорИзтриванеБраво, много ми харесва. От доста време съм запланувала да приготвя шоколадова тарта, но само до едни много бързи и мънички модификации на мини тарти успях досега да спретна. Все си казвам, че когато имам повече време, тогава ще спретна някое тарте, но само с казването си оставам :)
ОтговорИзтриванеРазкошно предложение и изпълнение!
Еха, не бих отказала 2-3 парченца от това шоколадово вълшебство! Несъмнено вкусна рецепта :) Хубава нова седмица от мен!
ОтговорИзтриванеИзглежда прелестно тази шоколадова тарта. Да ви е много сладко консумирането й. Поздрави!
ОтговорИзтриванеМммм,чудничко,умирам си за такива кремести десерти,Насе!
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица!
Чудесно предложение, Насе! Отива в списъка на желаните неща :) Много хубави и апетитни снимки! Поздрави!
ОтговорИзтриванеМного много благодаря на всички Ви.
ОтговорИзтриванеТази тарта се оказа прекалено шоколадова и за най-големите шокоманияци, едва я изядохме :)