Доматено суфле
продукти:
1 кг домати,
125 гр масло,
0,500 мл прясно мляко,
1 лук,
150 гр кашкавал,
2 с.л брашно,
4 яйца,
босилек,
сол,
черен пипер,
Лука се реже на много дребно. Босилека ако е пресен също.
Запържват се в 2 с. л от маслото.
Доматите обелени и нарязани на дребни кубчета се добавят към лука.
Оставя се да ври, като се разбърква от време на време до сгъстяване.
През това време се прави сос Бешамел: Брашното се запържва в останалото масло и се разтваря с млякото.
След като се посгъсти се овкусява със сол и черен пипер и се оставя настрана да се охлади.
Доматите също се овкусяват.
Когато е почти изстинал соса се смесва с половината настърган кашкавал.
Другата половина от кашкавала се реже на кубчета и се смесва с готовите домати.
Аз леко ги пасирах доматите, но не е задължително.
Вземат се 4 огнеопорни купички.
Сипва се от доматения сос, един разбит жълтък и от соса Бешамел.
Най-отгоре се добавя от разбитият на сняг белтък.
Може всичко леко да се разбърка с лъжица, а може да се остави и така.
Пече се на 170-180'С за около 20-30 мин.
Сервира се топло с препечени филийки :)
Много красиво поднесено, битовия стил е един от любимите ми, винаги изглежда апетитно, а това суфле е изкусително!
ОтговорИзтриванеСтрашно апетитно! Браво!
ОтговорИзтриванеКанди, Траянче, благодаря ви!
ОтговорИзтриване