Тарталети с праскови



продукти за масленото тесто:
200 гр брашно,
щипка сол,
125 гр масло,
50 гр захар,
1 яйце,

продукти за пълнежа:
2-3 праскови,
50 гр масло,
50 гр захар*
* захарта може да се намали или увеличи в зависимост сладки или кисели за прасковите (при мен бяха кисели )

приготвяне на масленото тесто:
В купа се смесват пресятото брашно и солта.
В друга  купа се разбива маслото със захарта.
Постепенно се изсипва разбитото яйце.
Прибавя се наведнъж брашнената смес и се бие с миксера докато тестото започне да се отделя от стените.
Увива се във фолио и се слага във фризера за около 20 мин.

През това време се приготвя пълнежа.
Прасковите се режат на ситни купчета.
Разтапя се маслото в тиган и се добавя половината захар.
След като се разтопи захарта  и когато започне да се карамелизира се изсипват прасковите и останалата захар.
Оставя се докато  изври сока на  прасковите и се посгъсти, като от време на време се разбърква и леко се натиска плода да се пюрира, но не съвсем.
Оставя се да изстине.

Изважда се тестото от фризера и се поставя във формичките за тарталети.
Набожда се на няколко места с вилица,  пълни се с прасковите и се покрива отново с тесто и пак се набожда.
Нареждат се формичките в тавичка ( понеже може от сладкото да изтече малко ) и се поставят в загрята на 200'С фурна докато покафенеят леко.

След като изстинат се декорират пожелание.




При мен излязоха 8 бр, но ако не се покриват може би ще излязат двойно. Съответно се увеличават и броя на прасковите ;)

Когато няма да се покрива с тесто тарталетката, печем кошничката като я покриваме с хартия за печене и я  пълним с боб :)

Коментари

  1. Нас, страхотни са! И снимките са много красиви! Приятни почивни дни, а аз си взимам една тарталетка за кафето!:)

    ОтговорИзтриване
  2. Ммм,приказни са,Насе,и страхотна презентация,поздравления,много изкусително!
    Хубав понеделник!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря Ви, момичета :)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации