Тутманика на баба :)



продукти:
1 кубче мая, 
1 с.л захар, 
2 с.л сол, 
3 яйца,
1 кисело мляко със стайна температура, 
2-3 с.л олио, 
500 гр сирене,
масло,
около 1 кг брашно
приготвяне:
Първо се прави квас от маята, 1 с.л захар, малко по-малко от 1 с.л сол, 1 с.л олио, малко топла вода, и брашно.
Оставя се на топло да втаса.
В голям съд се пресява брашното.
Прави се кладенче посредата и се чукват 2 цели яйца и 1 белтък. Жълтъка се оставя за намазване отгоре. 
Солта, олиото, разбитото кисело мляко и накрая шупналата мая.
Първоначално се бърка с лъжица, после започва да се меси с ръце.
Когато стане на топка тестото се прехвърля на намазнения плот.
Меси се много. 
Ако залепва по ръцете и плота се намазняват. 
Не се слага брашно защото става по твърдо тестото.
Поне 15 мин се меси. 
Усеща се как започва да втасва в ръцете ви.
Поставя се в намаслена тавичка, покрива се с кърпа и на топло на втасва.
След като удвои обема си се разделя на няколко по-големи топки. На 4 например.
Взема се едно топче и се разпъва. Не се точи.
Намазва се с разтопено масло и се поръсва със сирене.
Разпъва се още една кора. 
Слага се върху първата, намазва се с масло, поръсва се със сирене и двете кори заедно се навиват на руло. 
След това рулото се усусква и се навива в намазнена и набрашнена тавичка.
С останалите две топчета се процедира по същия начин.
Намазва с жълтък отгоре.
Пак се оставя да втасва. 
Аз лично слагам тавата във фурната на 50 С.
Когато удвои обема си постепенно засилвам граусите до 180 С обдухване.
Когато е готов тутманика се изважда от фурната, поръсва се с вода и се покрива с кърпа.




Коментари

Популярни публикации