Козуначен тиквеник
Това е една рецепта за Словенски сладък хляб, който се нарича още Потица. Плънката може да бъде най- разнообразна- шоколад,орехи, мармалад, извара и много други. Моята е от тиква :)
продукти:
1 ч.л суха мая,
50 мл топло мляко,
1 ч.л захар,
2-3 с.л брашно
за тестото:
500-600 гр брашно,
2 яйца,
130 мл прясно мляко,
80 гр масло + допълните за намазване,
щипка сол,
1 ванилия,
за плънката:
500 гр тиквено пюре,
120 гр захар,
100 гр орехи (едро смлени),
50 мл сметана,
1 ч.л канела,
2-3 с.л брашно,
1 яйце за намазване,
захар за поръсване
приготвяне:
От първите 4 продукта се приготвя смес която се оставя да шупне.
за тестото:
В голяма купа се пресява брашното.
Прави се кладенче и се добавят всички останали продукти + шупналата мая.
Замесва се меко тесто, което се поставя в намазнен съд и се оставя на топло да удвои обема си.
През това време се приготвя плънката:
Сметаната и захарта се кипват на котлона след което се добавя към останалите продукти.
Всичко се разбърква до гъста каша.
Вече втасалото тесто се разточва на правоъгълник и след това се разтяга с ръце, до получаване на много тънък лист.
Маже се с масло и отгоре с плънката.
Двата края на тестото се навиват на руло едно към друго.
След това се прегъва на две.
Ако е нужно ( според формата в която ще печем) се прегъва още веднъж.
Поставя се в продълговата форма за кекс покрита с хартия за печене.
Оставя се леко да почине тестото след което се маже с яйце и се поръсва със захар.
Пече се на 180'С за 45-50 мин.
БонАпети
Много вкусно изглежда, Nas! Много ми харесва идеята и я записвам за проба. Поздрави и приятна вечер!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Елти! Ще се радвам да споделиш след това дали ти е харесало и на вкус :)
ИзтриванеХубава неделя!
Страхотна идея! :)
ОтговорИзтриванеХубава неделна вечер и усмивки! :)