И питката на баба





продукти:
1 кубче прясна мая,
1 ч.л захар,
1 ч.л сол,
1 с.л олио,
200 мл лимонада (леко затоплена)
брашно колкото да стане средно гъста кашичка

От тези продукти  се прави квас и се оставя да шипне.

около 1 кг брашно,
2-3 с.л захар,
3 яйца,
500 мл лимонада,

Приготвяне:
Пресява се брашното.
Добавя се захарта, 2 цели яйца и 1 белтък (жълтъка се оставя за намазване отгоре),
лимонадата и шупналата квас.
Започва да се меси.
Когато започне да се отделя от стените се прехвърля на намаслен плот и продължава месенето.
Ако залепва по ръцете се намазняват.
Меси се дълго.
Тестото започва да става меко и да втасва.
Тогава се връща в купата покрива се с кърпа и се оставя да удвои обема си.
Трик на баба ми за по-бързо втасване е да постави купата с тестото върху съд с гореща вода, но не и вряла, че да не се свари тестото :)
Когато е готово  се изважда на плота и се оформя по желание. Аз го разделих на 6 топки и сплетох 2 плитки.
Поставя се в намазнена и набрашнена тавичка и пак се оставя да втаса.
Когато пак удвои обема си се маже с разбития жълтък, поръсва се със захар и се поставя в незагрята фурна.
Пека я на около 180-200 'С за около 40 мин.
Ако започне много да прегаря отгоре, но според вас не е изпечена отвътре просто я покриите с хартия за печене  :)
Изважда се, напръсква се леко с вода и се покрива с кърпа.


Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации