Еклерова торта



продукти:
еклери:
1 ч.ч брашно,
3-4 яйца,
1 ч.ч вода,
1/2 ч.ч олио,

крем за еклерите:
2 яйца,
50 гр захар,
1 ч.л царевично нишесте,
75 мл прясно мляко,
200 мл течна сметана,
няколко капки ромов екстракт,
ванилия,

блатове:
4 яйца,
1 ч.ч захар,
1 ч.ч брашно,
1 бакпулвер,
1 ванилия,
50 мл прясно мляко

основен крем:   крема е на Вероника
650 мл прясно мляко,
90 гр нишесте,
4 ч.л захар,
70 гр шоколад,
170 гр масло,
100 гр пудра захар,
1/2 пакетче желатин
200 мл сметана,
пудра захар на вкус


приготвяне:
Еклерите могат да се направят един ден предварително..
Водата и олиото завират на котлона.
Изсипва се наведнъж брашното и се бърка енергично за няколко минути докато стане гъста смес.
Оставя се малко да изстине и се добавят  яйцата едно по едно.
Тестото става по-гъсто и лепкаво.
Загрява се фурната на 200 'С
В тава с хартия за печене се шприцоват еклерите.(може и с лъжичка )
Пекат се около 30 мин

крема за еклерите:
Загрява се сметаната и захарта, до полукипване.
Оставя се настрана да поизстине малко и през това време се разбива царевичното нишесте с млякото.
Разбиват се яйцата и се добавя млякото с нишестето.
След като се е охладила сметаната на тънка струя и при непрекъснато бъркане се пробавя към яйчената смес.
Връща се всичко на котлона и се бърка постоянно до сгъстяване.
След сваляне от огъня се добавя ромовия екстракт и ванилията.
Оставя се да изстине.
След което се пълнят еклерите.

блатове:
Отделят се белтъците и жълтъците.
Разбиват се белтъците с част от захарта на сняг.
Останалата захар, ванилията и жълтъците също се разбиват хубаво.
Добавя се част от брашното, което предварително е размесено с бакпулвера.
Малко мляко, пак брашно и пак мляко до усвояването на всички продукти.
Внимателно се добавя белтъците и леко се раззбърква с шпатула.
Тази смес ми стигна да направя 2  24 см-ви блата и 2 продълговати платки (в продълговата форма за кекс ;) )
Не се правят много дебели блатове.
Аз изсипвах във формата смес не по дебела от един пръст.

основен крем:
Смесва се 100 мл мляко със захарта и нишестето.
Поставяме на котлона да се сгъсти.
В друг съд затопляме останалото мляко и начупения шоколад. Разбъква се хубаво до разтапянето на шоколада.
Смесва ме двете смеси и връщаме на котлона.
Бъркаме до сгъстяване.
Разбива се маслото с пудрата захар и след напълното изстиване на крема се добавя към него.
Подготвя се желатина и се изсипва към крема.

Сметаната и пудрата захар се разбиват на сняг и се добавят и те към крема.

Сглобяване на тортата:
Във форма с падащи стени се поставя блат и се увиват стените на формата с 2-те платки.
Редят се пълнените еклери.
Отгоре се изсипва крем до горе.
Затваря се с другият блат и се оставя в хладилник 1 нощ.
На другия ден се махат стените на формата и се украсява по желание.
Аз я намазах с основния крем и я залях с шоколадов ганаш.

С останалия крем се добълват еклерите ;)


Извинявам се за ужасните снимки, но едва успях да снимам и толкова :)


Коментари

  1. Прекрасна торта, Насе! Комплименти!

    Прегръдки и един прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации