Панетоне


 продукти:
1 пакетче мая,
50 мл топло мляко,
50 мл топла вода,
400 гр брашно + допълнително за омесване,
3 яйца + 1 за намазване,
кората на 1 портокал,
кората на 1 лимон
125 гр захар,
1 ванилия,
1 ч.л сол,
60 гр масло,
150 гр стафиди,
100 гр шоколад,

приготвяне:
В купа се смесват водата и млякото.
Поръсва се маята и се оставя за 5 мин без да се бърка за да се разтвори.
След това се разбърква като се добавя 1 с.л захар и 3-4 с.л брашно.
Покрива се с кърпа или свежо фолио и се оставя да удвои  обема си.
В друг съд се смесват яйцата, захарта, корите от портокала и лимона, ванилията, готовата мая и се разбиват с миксер.
Постепенно си добавят солта, брашното и маслото.
След като се омеси тесто, което се отделя от стените на съда се изважда на плота, добавят се стафидите и шоколада и се омесва меко, не много лепнещо тесто.
Прибира се в намазнен съд, покрива се и се оставя на топло да втаса тройно :)
Когато е готово много леко и внимателно се омесва и се оформя на топка.
Поставя се във формата в която ще се пече.
* Понеже нямам толкова висока форма изполсвах 16см-ва форма за торта и я облепих с високо парче  хартия за печене.
Оставя се отнова да удвои обема си.
Маже се с яйце.
Пече се на 180'С около 40-45 мин (докато клечката излезе суха ) , като ако много почервенее отгоре се покрива с лист пекарска хартия.

Готовото панетоне се покрива с кърпа за около 20 мин след което се изважда на решетка да изстине напълно.



изт. Laura Vitale

Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации