Коледно пънче 2


продукти
блат
4 яйца,
5 с,л захар,
1 ванилия,
7 с.л брашно,
1/2 ч.л бакпулвер,
60 мл прясно мляко,
крем
ванилов крем без яйца ,
1 желатин,
100 мл сметана,
пудра захар на вкус( ако не е подсладена сметаната )

 Гъбки от меренг на Таня 😘

глазура
200 мл сладкарска сметана 
200 гр черен шоколад


приготвяне
блат 
Разделят се жълтъците и белтъците.
Белтъците се разбиват на твърд сняг.
Жълтъците се разбиват със захарта, добавят се последователно ванилията, млякото и брашното с бакпулвера.
Внимателно се прибавят белтъците на части и се разбъркват леко с шпатула.
Разстила се в тава с хартия за печене намазана леко с мазнина.
Пече се около 15 мин. на 180'С.
Още топъл блата се навива на руло и се оставя да изстине.

крем
Ваниловият крем се приготвя както съм описала в рецептата му като се пропусне частта с маслото накрая.
Още докато е горещ крема се добавя желатина приготвен по указанията на опаковката му.
Разбива се сметаната с пудрата захар.
Прибавя се към вече охладения крем и се разбърква до усвояване на 2-те смеси.

глазура
На водна баня се разтапя шоколада.
Сметаната се разбива за малко, добавя се леко охладения шоколад и продължава.

Коментари

Популярни публикации