Панетоне 2


Вече имам рецепта в блога за Панетоне, но реших да пробвам нова и да видя има ли разлика. Ами няма. Еднакво вкусни са :)

продукти:
5-6 с.л топло мляко,
2 пакетчета суха мая,
250 гр меко масло,
100 гр захар,

кората на 1 портокал и 1 лимон
ванилия,
5 яйца,
500 гр брашно + 150-200 гр за доомесване,
щипка сол
100 гр стафиди
5 с.л ром

за намазване
1 белтък,
2-3 с.л пудра захар,

приготвяне:
Маята се поръсва върху прясното мляко и се оставя за малко преди да се разбърка.
С помощта на миксер мекото масло се разбива заедно със захарта, ванилията и настърганите кори на лимон и портокал.
Постепенно 1 по 1 се добавят яйцата.
В пресятото брашно със солта се прави кладенче и се излива маята и и яйчено-маслената смес.
Замесва се меко леко лепнещо тесто.
Поставя се в намазнена купа и се оставя да удвои обема си.
*Аз го оставих в хладилника за през нощта.
Стафидите с рома се загряват на котлона за малко колкото да поемат и набъбнат.
Добавят се към тестото и се меси още няколко минути.
Във формата в която ще се пече се поставя по краищата хартия за печене с височина 5-6 см над ръба на формата.
Това се прави защото Панетонето ще се надигне много и за да не "избяга" от формата.
Също може и в по-висока тенджерка да се изпече.
* аз използвах форма с диаметър 18см, която е малка за това количество. За това направих и 4 мини Панетонета 😏

Отново се оставя за около час да удвои обема си.
Белтъка и пудрата захар се разбиват леко с вилица и се намазва повърхността на Панетонето преди печене.
Пече се в предварително загрята на 180'С фурна за около 50-60 мин.
Малките се изпекоха за 30 мин.


източник

Коментари

Популярни публикации