Мързелива лютеница



 Някъде преди време ми се мерна тази мързелива лютеница, но честно казано въобще не й обърнах внимание докато не я видях при Катето . Толкова обичам лютеница. Мога ежедневно целогодишно да се изхранвам с филийки лютеница с поръсено сиренце :) Всяка година правим с майка ми, но досега не съм пускала рецепта защото сме я правили  общо взето по усещане, но тази нямаше как да не я пусна най- вече защото е много удобна за хора като мен които живеят в апартаменти ;)
Ми все пак е много важно след това да не чистиш цял ден кухня :)

продукти:
2 кг домати,
3 кг червени чушки,
0, 500 кг моркови,
2 глави лук,
2/3 ч.ч захар,
1/3 ч.ч балсамов оцет + обикновен оцет,
2 с.л сол,
1 и 1/2 ч.ч олио,
1 връзка магданоз,
500 гр доматено пюре,
чесън,
черен пипер,
червен пипер,
джинджифил,
куркума,
кимион,

приготвяне:
Доматите се обелват, нарязват на кубчета и се оставят леко да се поизцедят.
В голяма тава се нарязват всички останали продукти и се добавят доматите.
Всичко се овкусява със сместа от двата вида оцет, сол, захар и олио.
Покрива се леко с фолио за да не изгорят зеленчуците и се слага във фурна на 250'С.
Пече се около 3-3,5 часа или докато остане на мазнина като от време на време се разбърква.
След извиране на течността се добавят магданоза, чесъна, доматеното пюре и се овкусява с подправки по ваш вкус.
Маха се фолиото и се запича за още около 10-15 мин.

След изстиване лютеницата се пасира, пълни се в бурканчета, които се стерилизират за няколко минути.

Коментари

  1. Моля, напишете червените чушки сурови ли се слагат, или печени! А морковите варите ли ги предварително?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Извинявам се, че се забавих с отговора.
      Всички продукти са в сурово състояние, без предварителна обработка нито на чушките, нито на морковите :)

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации