Вита торта с ягодов мус

11:00 nas 4 Comments





Няма шега, няма измама, родена съм на най- забавния ден 1 април преди 30 години





 

Беше много шокираща за мен тази цифра. Бях изпаднала в черна дупка, в размисли какво съм постигнала и как стигнах до тук. Как ми минаха годините и разни такива страсти. Днес обаче вече съм добре.. Оказа, че не е толкова лошо на 30. Същото като на 29, като на 25, като на 19    Както и да е, да пристъпя към рецептата.

След като видях възхитителната торта на Иринка, реших че ще заимствам :) Понеже скоро правих Еклерова торта и да не се повтарям откраднах само ягодови мус :)

продукти:
за блатаовете
8 яйца,
2 ч.ч захар,
2 ч.ч брашно,
2 ванилии,
2 бакпулвера,
и прясно мляко

за ягодовия мус
500 гр ягоди,
150 гр захар,
400 мл сметана за готвене,
50 гр пудра захар,
1 пакетче желатин,
50 мл студена вода

приготвяне:

на ягодовия мус:
Ягодите и захарта се пасират.
Желатина се разтваря в студената вода. След като набъбне се разтапя на водна баня.
Изсипва се към пасираните ягоди.
Разбърква се хубаво и се оставя настрана.
През това време сметаната се разбива с пудрата захар.
Добавя се към ягодовата смес и се разбърква леко за да не спадне сметаната.
Оставя се в хладилник за 1-2 часа.


През това време се приготвят блатовете:
Разделят се жълтъците и белтъците.
Белтъците с половината захар се разбиват на сняг.
Останалата захар се разбива с жълтъците.
Добавят се ванилиите.
На етапи се добавя брашното, в което е добавен и бакпулвера, и се редува с млякото.
Затова немога да кажа колко мляко, понеже всеки път различно ми поема.
Трябва да стане средно тесто, между кексово и палачинково.
Накрая се добавят белтъците и се разбърква внимателно за да спаднат.
Приготвяме правоъгълна тавичка постлана с хартия за печене.
Изсипва ме малко от сместа колкото да покрие дъното.
Печем в предварително загрята на 170'С фурна.
Когато извадим блата го покриваме за малко с кърпа.
След като изстине се реже на ленти еднакви по дебелина.
Така се процедира с всички блатове.
При мен се получиха 4 блата от тази смес. Разделих ги на по 4 ленти.

Намазват се всички ленти с мус.
Първата се навива на руло и се поставя в средата на тортената чиния.
Следваща лената се навива около рулото.
Където завърши предната лента от там започва следващата.
Когато се навият всички ленти тортата се стяга с  ринг и се оставя за 1 нощ.
На другият ден се украсява пожелание.
Аз я полях с шоколадов ганаш, който пък взе, че се напука преди сериране :(
Нищо, пак се изяде ;)




4 коментара:

  1. Тортата е страхотна,Насе!Здраве,щастие,усмивки и много обич ти пожелавам!
    На 30 и аз се косях като теб,а тази година на 40 изобщо не им се трогнах толкова,същото като на 39 :)) !Важното е да имаш дух и настроение,и здраве!Пожелавам ти го от сърце!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесна възраст!
    И изобщо не боли, когато ги навършваш!
    Поздравления, Насе, и да си жива и здрава!
    И много сбъднати мечти!

    ОтговорИзтриване
  3. Дани, Елексирче, благодаря ви много :)

    ОтговорИзтриване
  4. само да вмъкна,че голямото ми момче е също на 1-ви април :)) беше изненада за всички хаха, освен за мен де
    хайде стига спам
    тортичката е разкошна,ще взема рецептата за муса
    хубава вечер

    ОтговорИзтриване