Козунак с кондензирано мляко

 продукти:
4 яйца (единият жълтък се отделя за намазване отгоре)
150 гр кондензирано мляко,
100 р захар,
50 гр меко масло + допълнително за омесване

кората на 1 портокал и 1 лимон
есенция ром и ванилия,
около 700-750 гр брашно за козунаци,
1 пакетче суха мая,
100 мл топло прясно мляко,

за заливката:
100 гр кондензирано мляко,
50 мл прясно мляко, 
2 жълтъка,
щипка сол,


приготвяне:
Маята се разтваря в топлото мляко.
Добавя се 1 с.л от захарта и 2-3 с.л брашно.
Оставя се настрани да шупне.
През това време се пресява брашното.
*Препоръчвам да се започне с 500 гр и да си добавяте колкото ви е нужно до меко не лепнещо тесто.
Към него се добавят всички останали продукти и накрая шупналата мая.
Месим.
Месим много.
Удря се 100 пъти в плота и пак се меси 😆
Тестото трябва да е меко и еластично.
Покрива се в купа и се оставя да втаса.
**аз го замесих вечерта. Оставих го 1 час на стайна температура и прибрах в халдилника за през ноща. Беше се увеличило тройно 😄
***Ползвах брашно за козунаци, но не пише да съдържа набухвател.
Оставя се за от 30 мин до час да се климатизира тестото и се оформя.
****от тази доза направих този на снимката и още 1 по- малък, който беше моментално унищожен 😏
Оставя се пак да втаса.
Пече се в предварително загрята фурна за около 30-40 мин.

заливка:
Всички продукти се смесват в касерола и се поставят на котлона на ниска степен.
Бърка се постонно докато започне да се сгъстява.
Да не е прекалено гъст, но да не е и прекалено течен.
Трябва да може да се разлива върху козунака.




източника за заливката е от Pinterest

Коментари

Популярни публикации