Френска селска торта

11:50 nas 2 Comments


 За много години, приятели!
Бъдете здрави, много щастливи моменти заобиколени с любими хора и много късмет през Новата година :)

В последните години като чуя за новогодишна торта винаги в съзнанието ми е изниквала Френска селска торта. Може би заради медените блатове, които свързвам с меденки, които пък ям само по Коледа :)
Така обаче и  не се бях наканила да я направя до тази Нова година :)
Получи се интересен вкус и на всички много се хареса ( поне така казаха ;) )
Сега ви представям и рецептата която взаимствах от Ани

продукти:
1 яйце,
150 гр захар,
200 мл прясно мляко,
2 с.л мед,
2ч.л сода,
50 гр разтопено масло,
400 гр брашно

крем: 
400 мл сладкарска сметана,
300 гр маскарпоне
пудра захар при нужда

сладко по избор

приготвяне:
В дълбок съд ( важно е да е в дълбок защото сместа кипва) се разбива яйцето, захарта, меда, содата, прясното мляко и маслото.
Слага се на котлона и се вари на средна температура около 30 мин.
Разбърква се от време на време и се внимава да не изкипи.
Вари се до получаването на карамелен цвят.
Сваля се от котлона и се оставя леко да изстине.
Изсипва се наведнъж брашното и се замесва тесто.
Разделя се на 6-7 топки.
От тях се разточват тънки кори около 2-3 мм и се пекат на 150'С за около 5-7 мин.
Ако не сме разточили в правила кръгла форма блатовете, след изстиването им лесно можем да ги изрежем с диаметъра който желаем.

Приготвя се крема.
Разбива се сметаната и се добавя маскарпонето.

Понеже щеше да ми стане прекалено сладка самата тортата не слагах на всеки ред с крем и сладко ( в моя случай от ягоди), а през ред , т.е. блат- крем- блат- крем- сладко- блат :)


Отгоре украсих тортата с смлените остатъци след като изрязах блатовете, бисквити и бадеми.


2 коментара:

  1. Честита Нова Година, Наси! Бъдете здрави и усмихнати! Прекрасна торта, винаги! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честита и на теб, Павлинка! Много вдъхновения и късмет във всяко начинание ти желая през цялата година :)

      Изтриване