Английски коледен кейк



 Кейка  е хубаво да престои няколко седмици преди консумация.
Този е направен на 12.11., но чак сега пускам рецептата понеже за първи път го правя и не бях сигурна дали ще ми хареса, но определено си заслужава. С право е толкова популярен сред бгмама обществото :)

Тук при Джемма може да видите стъпка по стъпка как се приготвя.


продукти:
подготовка
300 гр стафиди,
150 гр сушени кайсии,
50 гр сушени боровинки,
корички на 2 портокала нарязани на ситни парченца ,
сок от 1 лимон,
50 мл ром,
1 с.л канела,
1 с.л джинджифил,

Всички продукти се смесват, покриват се със свежо фолио и се оставят настудено за 1 вечер.

350 гр меко масло,
3 с.л мед,
200 гр кафява захар,
150 гр бяла захар,
350 гр брашно,
6 яйца,
100 гр бадеми (смлени),
1 бакпулвер,

 приготвяне:
Загрява се фурната на 130'С.
Подготвя се съда в който ще се пече, като се облепя се с хартия за печене Аз изпекох от тази смес 2. Един в продълговата кексова форма и един в кръгла 20-см-ва.
В купа се разбива маслото, меда и двата вида захар.
Добавят се яйцата 1 по 1, като се редуват с по 1 с.л брашно. Яйце-брашно-яйце....
Прибавя се половината  брашно заедно с бакпулвера, смлените бадеми, и плодовата смес.
Разбърква се добре и се добавя останалото брашно.
Сместа се изсипва във формата/те където ще се пече.
Покрива се с хартия за печене
Слага се във фурната и се пече около 2,5- 3 часа.
След изваждане се набожда на няколко места и се полива с няколко лъжици ром.
Изважда се върху решетка и се осттавя до пълното му изстиване.
След това се увива в хартия за печене и свежо фолио и се оставя на хладно.
През няколко дни се полива с няколко лъжици ром смесени с портокалов сок.




изт. Джемма

Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации