Шоколадова торта с карамел
продукти:
200 гр обикновенни бисквити,
125 гр меко масло,
400 гр дулсе де лече,
щипка сол,
300 гр черен шоколад,
100 гр млечен,
600 мл течна сметана,
приготвяне:
Бисквитите се натрошава и се смесват с маслото.
Изсипват се във форма (20-см) засталана с хартия за печене.
Пристискат се хубаво към дъното и стените на формата.
Оставя се в хладилник за около 10 мин.
Шоколадите се разтапят на водна баня след което се снема от котлона и внимателно се налива затоплената сметана, бъркайки докато стане хомогенна смес.
Карамела се разбърква с щипката сол и се излива върху бисквитения блат като се оставя около 1-2 см по края .
След като и шоколада се остави за 10-15 мин да отдъхне внимателно първо се излива около карамела да запълни празнината и да запечата карамела в средата.
След това се излива цялата шоколадова смес.
Оставя се в хладилник за 1 нощ.
* ако шоколадова смес ви се стори по- горчива може да добавите малко пудра захар, но имайте предвид, че карамела е доста сладък и добре се балансират.
* за украса може да отделите 1 с.л от карамела да го разредите с маааалко сметана, и да "нашарите" тортата :)
адаптирано от GoodFood
О, това ще е прекрасно! Чудесен десерт, Насе, поздрави. :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Гери!
ОтговорИзтриванеХубава неделя и прегръдки
Много изчистени и красиви снимки!
ОтговорИзтриванеДесерта е много шоколадов и сигурно ужасно вкусен?!
Поздрави!
Може ли да ми кажете каква сметана използвате? :-)
ОтговорИзтриванеИзвинявам се, че толкова късно отговарям :(
ИзтриванеПреди време ползвах комбинираната растителна сметана на Мегле, но вече не я намирам от доста време. Сега ползвам пак комбинирана на Rama, в Метро се продава.