Шоколадова торта с карамел

18:25 ч. nas 5 Comments



 продукти:
200 гр обикновенни бисквити, 
125 гр меко масло, 
400 гр дулсе де лече, 
щипка сол, 
300 гр черен шоколад, 
100 гр млечен, 
600 мл течна сметана, 


приготвяне:
Бисквитите се натрошава и се смесват с маслото.
Изсипват се във форма (20-см) засталана с хартия за печене.
Пристискат се хубаво към дъното и стените на формата.
Оставя се в хладилник за около 10 мин.
Шоколадите се разтапят на водна баня след което се снема от котлона и  внимателно се налива затоплената сметана, бъркайки докато стане хомогенна смес.
Карамела се разбърква с щипката сол и се излива върху бисквитения блат като се оставя около 1-2 см по края .
След като и шоколада се остави за 10-15 мин да отдъхне внимателно първо се излива около карамела да запълни празнината и да запечата карамела в средата.
След това се излива цялата шоколадова смес.
Оставя се в хладилник за 1 нощ.

* ако шоколадова смес ви се стори по- горчива може да добавите малко пудра захар, но  имайте предвид, че карамела е доста сладък и добре се балансират.
* за украса може да отделите 1 с.л от карамела да го разредите с маааалко сметана, и да "нашарите" тортата :) 


адаптирано от GoodFood

5 коментара:

  1. О, това ще е прекрасно! Чудесен десерт, Насе, поздрави. :)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Гери!
    Хубава неделя и прегръдки

    ОтговорИзтриване
  3. Много изчистени и красиви снимки!
    Десерта е много шоколадов и сигурно ужасно вкусен?!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Може ли да ми кажете каква сметана използвате? :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Извинявам се, че толкова късно отговарям :(
      Преди време ползвах комбинираната растителна сметана на Мегле, но вече не я намирам от доста време. Сега ползвам пак комбинирана на Rama, в Метро се продава.

      Изтриване