Козунак със заквасена сметана

12:25 ч. nas 16 Comments


Още миналата готина видях козунака на Ева Тонева със заквасена сметана, но така и не го пробвах. Голяма грешка, която тази година поправих след като видях и на Роси.
Направих си някаква събирателна рецепта от рецептите на тези две дами.
Невероятен се получи :)

продукти:
4 яйца (отделя се единия жълтък за намазване отгоре),
200 гр заквасена сметана,
200 гр захар,
50 гр масло,
щипка сол,
20 грмая,
кората на 1портокал,
1 ванилия,
есенция ром,
150 мл топло прясно м ляко,
около 800 гр брашно

приготвяне:
Всички продукти трябва да бъдат със стайна температура.
Активира се маята, като се смесва с 50 мл от млякото, предварително затоплено, и няколко лъжички брашно до получаване на гъста кашичка.
Оставя се да шупне, а през това време се пресява брашното в голям съд и се смесва със захарта..
Прави се кладенче в което се изсипват разбитите леко с вилица яйца, заквасената сметана,щипка сол, кората от портокала, есенцията и млякото и накрая шупналата мая.
Замесва се  меко тесто ( нелепнещо)
Доомесва се с маслото.
Оставя се в намазнен съд, покрива се фолио и се оставя да утрои обема си.
Втасалото вече тесто се оформя много леко в желаната от вас форма.
*при мен излязоха 2 средно големи козунака
Поставя се в намазнена и поръсена обилно с брашно форма и се оставя отнова да втасва.
Може да се постави и във фурната на 50'С
Когато е удвоило обема си се намазва с отделения жълтък и се поръсва със захар.
Увеличава се фурната на 160'С и се пече до готовност.


Наистина се получи страхотен козунак на вкус, а вътре беше пълен с конци :)

16 коментара:

  1. Изглежда страхотно, наистина се е получил много добре, Насе. Все така да ти върви със козунаците.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Гери :) Преди време хванах цаката на месенето сега вече и на вкуса ;)

      Изтриване
  2. Не мога да му се нагледам,Насе!Прелест е отвсякъде!Този козунак определено е топ-любим и на мен от всички варианти.Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, и вкъщи стана любим. С мъжа ми на едно хапване си язохме 1 цял ;)
      Благодаря ти, че ми припомни да го пробвам :)

      Изтриване
  3. Разкошен козунак! А и яйчените саксийки са много красиви!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. От десет години правя козунак, но този е просто перфектен. Направих го преди няколко дни и съм изключително доволна. Това официално става новата рецепта за козунак в нашата къща. Благодаря за идеята.

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте това е профила в гугъл на мъжа ми,искам да ви попитам колко време втасва,сега го направих и чакам,но нямам търпение.В стаята е 20 градуса!Вашите изглеждат прекрасно,дано и аз да съм успяла :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ми немога точно да кажа, но поне два часа. Трябва да му е топло, така че го завиите във фолио и кърпи.
      Ще успеете не се съмнявам:) чакам резултата

      Изтриване
  6. Козунак се пече на 150 градуса.Става разкошен

    ОтговорИзтриване