Диетичен козунак

18:25 nas 2 Comments



Доста се чудих дали да пусна тази рецепта.
Не че като е диетичен не е вкусен даже  първоначално много ми хареса, но на другия ден беше твърд като камък и бях готова да го изхвърля, но видиш ли днес омекнал и си го хапнахме  :)
Така, че вкрайна сметка реших да ви споделя рецептата. 
                                             

продукти:
3 яйца,
1 пакетче суха мая,
4 с.л течен подсладител,
250 мл прясномляко,
50 гр меко масло,
есенция ром, лимон и ванилия,
кората на 1 портокал,
около 500 гр черно брашно,
мед за намазване
приготвяне:
Малка част от млякото, около 50 мл, се затопля.
В него се разтваря маята и брашно докато стане на кашичка.
Оставя се на топло да шупне маята.
През това време се пресява брашното в голям съд, добавя се разтопеното масло, леко затопленото останало мляко смесено с есенциите и подсладителя, кората от портокал и яйцата.
Добавя се и шупналата мая и се замесва меко тесто.
Прехвърля се на намаслен плот и се меси продължително.
Ако залепва по ръцете и плота се използва олио, не брашно.
Връща се оново в съда, покрива се с кърпа и се оставя да удвои обема си.
Когато е готово отново се изважда на плота и се оформя по желание.
Поставя се в намазнена и набрашнена форма и се слага във фурната на 50'С
След 10-15 мин се намазва с меда.
Оставя се още малко и се вдига на 70-80'С.
Когато козунака е удвоил обема си фурната се засилва на 150-160'С и се пече до готовност.
Ако започне много да се зачервява отгоре, а се съмнявате, че не е изпечен отвътре го покриите с вестник или хартия за печене.
След изпичане се изважда напръсква се с вода и се покрива с кърпа.






2 коментара:

  1. Нас, добре си направила, че си споделила рецептата!
    Твърд е станал заради брашното. Правила съм и аз с подсладител и със смес типово и бяло брашно. Е не става като другите, с конци, но пък нали на човек му се прияжда и нещо сладичко! И като не може със захар и бяло брашно, предложението е напълно приемливо!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване